Als het eindelijk geboren is en je het in je armen kan houden.
Gefeliciteerd! Na 40 weken (of meer of minder) kan je eindelijk je baby in je armen houden.
Deze tijd is een hele mooie, spannende en bijzondere tijd voor zowel jou als de baby.
De eerste week van je baby buiten de baarmoeder staat in het teken van elkaar leren kennen, het herstel van de bevalling en zoveel mogelijk van elkaar genieten.

Na 9 maanden in een veilige, warme baarmoeder is je baby opeens in een onbekende, overbelichte, koude buitenwereld, dan is het niet zo verwonderlijk dat je baby meteen hard begint te huilen!
Een geluid dat je de komende jaren nog heel veel gaat horen.
Maar wat is hij toch mooi en lief.

Het liefst zou jij je kindje nooit meer los laten nu je hem of haar eindelijk in je armen hebt, maar al na 1 minuut na de bevalling word je kleintje al onderworpen aan verschillende tests.
De gezondheid van je kindje wordt gecontroleerd en zijn Apgar-score wordt bepaald.

Nou hoor ik je denken Apgar-score? Wat is dat?
De apgar-score zijn eigenlijk:

– Ademhaling
– Pols- & hartslag
– Spierspanning
– Aspect/kleur van de huid
– Reactie op prikkels

Na 5 en 10 minuten worden deze tests herhaald.

Jij en je baby van 0 weken:
Jou baby slaapt zo’n 17 uur per dag en ook jij hebt veel rust nodig om te herstellen van de bevalling. Gun jezelf deze rust ook en gebruik je tijd om jou kleine wondertje te leren kennen en aan al die nieuwe verzorgingsrituelen te wennen, want hoe verschoon je een luier eigenlijk?
Gelukkig sta je er niet alleen voor want je word de eerste 8 dagen bijgestaan door een kraamverzorgster.

Hallo mega kraamverband. Je had het nooit verwacht, maar je hebt het écht nodig. De losgeraakte placenta heeft namelijk een wond achtergelaten en het kan nog wel even duren voordat deze volledig genezen is. Ook verlies je na de bevalling lochia, ook wel kraamvocht genoemd. Dit kan nog tot 6 weken na de bevalling aanhouden.

Als je na de bevalling gehecht bent, voelt het daaronder behoorlijk beurs, en dat is nog zacht uitgedrukt. Naar de wc gaan is momenteel geen pretje… Maak je geen zorgen: het heeft even tijd nodig, maar over een paar weken kan ook jij weer gedachteloos naar het toilet.

Dit moet je doen met je baby van 0 weken:
De eerste weken staat vooral in het teken van aan elkaar wennen. Het is vanaf deze week al heel belangrijk dat er veel Huid-op-huidcontact met jou en de baby is dit is belangrijk voor een goede hechting en een fijne band tussen jou en je baby.
Knuffel dus veel samen, bewonder elkaar en vooral geniet van deze bijzondere situatie.