Je bent nu 6 weken zwanger. De zwangerschapshormonen lijken je lichaam over te nemen en de bijbehorende symptomen worden steeds erger. Gelukkig is er ook goed nieuws. Het is bijna niet voor te stellen, maar na 6 weken zwangerschap krijgt het gezichtje van je baby al vorm.

  Je baby is zo groot Jij bent nu  
       
< 1 gram 

Zo licht als een elastiekje

33 mm 

Zo groot als een sesamzaadje

42 tot 48 dagen zwanger
Ogen, oren en neus krijgen vorm 2de maand
1ste trimester  

Wat gebeurt er met je baby?:
Deze week is een hele belangrijke week voor je embryootje, want het hartje begint te kloppen. Hierdoor kan het zich in snel tempo ontwikkelen. De basis van je baby is nu gelegd. Maar er is nog een tweede grote ontwikkeling en dat is het hoofd. Vanaf deze week krijgen de ogen, oren, neus, kaak en wangen een voorzichtige vorm, ook al lijkt het nog op een klein garnaaltje. Ben jij ook zo benieuwd hoe het kindje er uit zal zien en wat het geslacht is?

Eerst was je embryootje een minuscuul recht steeltje, maar in deze week veranderd je embryootje in een gebogen C met een gekrulde staart. Op het ‘lijfje’ van het embryootje zitten nu kleine knopjes op deze plekken komen de armen en benen. Ook de longen, nieren en lever ontwikkelen zich steeds verder e het embryootje krijgt vanaf nu zijn voedingsstoffen binnen via jouw bloed. Vanaf week 7 zijn jij en je embryootje onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wat gebeurt er met je lichaam?:
Vanaf de buitenkant kan je misschien nog niet zien dat je zwanger bent, maar je kan je wel al zwanger voelen! Je kan van steeds meer verschillende zwangerschapssymptomen last krijgen, lees hieronder verder wat de symptomen zijn:

Overtijd:
Als je een normalen menstruatiecyclus hebt en regelmatig menstrueert en je nu overtijd bent kan dit een goede reden zijn om een zwangerschapstest te doen. Veel vrouwen gebruiken dit dan ook als indicatie, ook als ze nog nergens last (de zwangerschapssymptomen) van hebben.

Als je een minder regelmatige menstruatiecyclus hebt, dan is een eventuele zwangerschap moeilijker te bepalen maar toch zijn er andere symptomen die een eventuele zwangerschap verraad zoals: Veel naar het toilet gaan, Gevoelige borsten en misselijkheid.

Ondanks dat het uitblijven van de menstruatie één van de duidelijkste verschijnselen is, hoeft het niet altijd te betekenen dat je zwanger bent.

Innestelingsbloeding:
De woorden ‘bloed’ en ‘zwangerschap’ wil je liever niet samen in één zin horen. Maar als je een aantal dagen na je ovulatie een lichte bloeding hebt kan dit weleens groot nieuws zijn! Ongeveer zes tot twaalf dagen na de conceptie zet de eicel zich vast in de baarmoederwand, dit is de innesteling, dit kan dan een roze of bruine bloeding tot gevolg geven, dit noemen we de innestelingsbloeding, deze bloeding gaat soms gepaard met een lichte buikkramp.

Misselijkheid:
Misselijkheid is één van de vervelendste maar ook één van de bekendste zwangerschapssymptomen. Het staat ook wel bekend als ochtendmisselijkheid, maar ik weet zelf uit ervaring dat dit niet persé in de ochtend hoeft te zijn, dit kan op elk moment van de dag voorkomen. De oorzaak van dit zwangerschapsverschijnsel is nog niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk heeft dit te maken met de zwangerschapshormonen met name de toegenomen hoeveelheid hcg zou de boosdoener kunnen zijn.

De misselijkheid treed meestal twee tot acht weken nar de conceptie op. Het verschilt per vrouw hoe erg je er last van hebt. Zo zijn er vrouwen die helemaal niet misselijk worden maar er zijn ook vrouwen die de binnenkant van het toilet kunnen dromen. Hieronder een paar tips tegen de misselijkheid:

– Online boodschappen doen – Medicatie van de huisarts
– Kleine beetjes eten – Eten voordat je uit bed komt
– Neus dicht houden tijdens het eten – Cola en chips
– Gemberthee – Helaas zijn er geen gouden tips…

Het is niet bewezen of deze tips wel helpen, maar proberen kan altijd…

Hoofdpijn:
Vermoeidheid en misselijkheid zorgen meestal voor hoofdpijn. Vaak is het een stekende of drukkende pijn aan de zijkanten van je hoofd, deze worden veroorzaakt door een opeenstapeling van zwangerschapskwaaltjes zoals: Misselijkheid en vermoeidheid of door de verandering van je hormoonhuishouding, maar dit kan ook door stress en spanning komen want er komt veel op je af tijdens de zwangerschap.

Ongeveer 40% van de vrouwen krijgt hier last van, de hoofdpijn ontstaat meestal vanaf de 4de week van je zwangerschap en kan gedurende je hele zwangerschap voorkomen.

Gevoelige of gezwollen borsten:
Voelen je borsten anders aan dan normaal? Zijn ze erg pijnlijk of gezwollen? Ook dit kan een vroeg zwangerschapssymptoom zijn. Al vanaf ongeveer één of twee weken na de conceptie kunnen je borsten al gevoeliger worden. Dit komt doordat de verandering in je hormoonhuishouding zorgt voor een betere doorbloeding, hierdoor zijn de aderen in je borsten ook beter zichtbaar.

Vaker plassen:
Vanaf week 6 van je zwangerschap kan het zijn dat je veel naar het toilet moet. Doordat je hormoonhuishouding verandert word er meer bloed door je nieren gepompt waardoor je blaas sneller vol zit. Gevolg: Je moet vaker plassen. En je baarmoeder die op je blaas drukt helpt ook niet echt mee.

Opgeblazen gevoel:
Rond week 4 en 5 van je zwangerschap kan je al een wat opgezette buik hebben. Niet omdat je kindje zo snel groeit maar omdat je meer vocht vasthoud en je darmen trager werken, hierdoor heb je meer last van gasvorming en dus van een opgezette buik.

Vreetbuien:
Heb je opeens heel veel zin in hele bijzondere eetcombinaties bijv. Mayonaise met smarties of augurken met slagroom? Of heb je meer behoefte aan snoep en snacks dan normaal? Dan kan dit betekenen dat je zwanger bent.

Als je zwanger bent kan het best zijn dat je een extra aandrang hebt om te eten en dan vaak ‘speciaal/bepaald eten’.

Deze vreetbuien kunnen vanaf week 2 van je zwangerschap al voorkomen. Maar hoe verleidelijk het ook is probeer niet te veel toe te geven aan deze combinatie. Blijf verstandige keuzes maken, want een te grote gewichtstoename is niet gezond zowel voor jou al voor de baby niet.

Afkeer van voedsel & geuren:
Hierboven hadden we het over vreetbuien maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je helemaal geen zin hebt in eten of misselijk word van bepaalde geuren. Deze verandering kan je al in week 1 van je zwangerschap, dus na de bevruchting, gaan merken.

Stemmingswisselingen:
Kan je niet meer stoppen bij een reclame voor bijv. kattenvoer (die kitten is zo schattig)? Wisselen je depressieve buien zich af met euforische momenten? Misschien zorgen zwangerschapshormonen wel voor deze stemmingswisselingen. Ze kunnen namelijk je hersenen beïnvloeden waardoor je soms de controle over je emoties verliest.

In week 3 van je zwangerschap komen de stemmingswisselingen meestal voor en is één van de symptomen die de hele zwangerschap door blijft.