Je baby is zo groot Jij bent nu 5 weken zwanger.

  Je baby is zo groot Jij bent nu  
     
< 1 gram 

Zo licht als een veertje

0,4 mm 

Zo groot als een maanzaadje

35 tot 41 dagen zwanger  
  Lijkt op een piepklein kikkervisje 2de maand  
    1ste trimester  

Je bent nu 5 weken zwanger. Je kan nu wel met zekerheid zeggen dat je zwanger bent. Gefeliciteerd!

Wat gebeurt er met je baby?:
Het embryootje lijkt nu op een piepklein kikkervisje en ontwikkelt zich in een razend tempo. Dit kleine kikkervisje heeft al een hoofd, rug en …. Ja wel een staartje. Maar wees gerust, in de 11de week van je zwangerschap zal het staartje helemaal verdwenen zijn en word dat onderdeel van de rest van het lichaam.

De hersenen en het ruggenmerg van het embryootje worden in deze week gevormd. Ook de beginselen van je bloedsomloop en het hartje worden gelegd. Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die functioneren. Het embryootje kan hierdoor straks in snel tempo groeien, omdat zuurstof en voedingsstoffen nu snel rondgepompt kunnen worden. Op dit moment is het niet meer voor te stellen dat het embryootje ooit één bevruchte eicel was.

Wat gebeurt er met jou lichaam?:
Ook in deze week zou je al een zwangerschapstest kunnen doen, om erachter te komen of je echt zwanger bent of niet. Normaal gesproken zou je nu ongesteld zijn, maar nu merk je dat je overtijd bent. Vanaf deze week ga je ook merken dat je steeds meer symptomen krijgt en die duiden op een mogelijke zwangerschap.

Wat gebeurt er met je baby?
De ontwikkeling van je baby gaat razendsnel, maar daar merk je zelf nog niets van. In deze week heeft de baby zich ontwikkeld tot iets dat lijkt op een klein kikkervisje, met armpjes en beentjes. Het hartje klopt al en er stroom bloed door het lichaampje. Het lichaam wordt snel gevormd en vanaf deze week start ook de ontwikkeling van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Daarnaast zijn de bloedvaten in deze week ook al gemaakt. Het embryo is nu 1.5 millimeter tot 3.3 millimeter groot. Vanaf deze week zal de groei razendsnel gaan. Indrukwekkend als je daar over nadenkt!

Wat gebeurt er met jou en je lichaam?
Vanaf deze week zal er van alles aan en in jouw lichaam veranderen en dat zal je ook snel merken. In deze week merk je al dat het belangrijkste symptoom merkbaar is; je wordt niet ongesteld. Dit is meestal het eerste herkenbare signaal dat je zwanger bent. Je kunt als je 5 weken zwanger bent een zwangerschapstest doen om zeker te zijn van je zwangerschap. De test meet de hoeveelheid hCG in je bloed. Dit zwangerschapshormoon neemt de eerste weken van je zwangerschap snel toe. Dat is goed, omdat hierdoor het embryo zich verder kan ontwikkelen. Het kan echter ook heel vervelend zijn, omdat dit het hormoon is waar veel zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester door ontstaan. Misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn; het kan allemaal veroorzaakt worden door de hoeveelheid hCG.

Symptomen
Wanneer je 4 weken zwanger bent zal je merken dat de eerste symptomen al geweest zijn, maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen symptomen meer zal krijgen. In iedere week van de zwangerschap kan je wel last krijgen van kwaaltjes en symptomen die gewoon te maken hebben met je zwangerschap. Ook in deze week zijn de voorbereidingen in je lichaam volop aan de gang, dus je ontkomt er niet aan dat je er last van gaat hebben. Het is belangrijk dat je de kwaaltjes herkent en dat is precies waarom wij ze hieronder toelichten.

Misselijk
Als je 5 weken zwanger bent is de kans groot dat je last hebt van misselijkheid. Sommige vrouwen zijn alleen misselijk, terwijl anderen ook echt moeten braken. Het is hoe dan ook een vervelende klacht, waar je slap en duizelig van kan worden. Veel vrouwen hebben vooral ’s ochtends last van een misselijk gevoel. Het is aan te raden om een cracker of iets dergelijks te eten voordat je opstaat. Zo heb je al iets in je buik voordat je rechtop gaat staan. Bij sommige vrouwen is de misselijkheid zo hevig, dat het hun doen en laten beïnvloed. Misschien ben je ’s morgens zo misselijk dat het je niet lukt om op tijd op je werk te komen. Het is begrijpelijk dat je je zwangerschap nu nog niet wilt melden op je werk. Toch zit er waarschijnlijk niets anders op als het je werk heel erg beïnvloedt. Praat er dan over met je leidinggevende.