Tip 1: Slik foliumzuur
Je raakt misschien niet meteen zwanger als je foliumzuur slikt, maar voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind is foliumzuur heel erg belangrijk. Zodra je zwanger wil worden begin je meteen met het slikken van foliumzuur. Als het is gelukt om zwanger te raken, krijgt het embryo in je buik meteen de extra stoffen die het nodig heeft.

Ook word er zwangere vrouwen geadviseerd om 10 mcg extra vitamine D te slikken. Dit vermindert de kans dat je een kindje met een te laag geboortegewicht krijgt.

Tip 2: Eet gezond & gevarieerd
Door gezond en gevarieerd te eten, vergroot je de kans dat je zwanger wordt. In het geval dat je zwanger bent geworden, krijgt je baby zo gelijk de juiste voedingsstoffen binnen.
Als je zwanger wilt worden gebruik dan geen:
– Drugs
– Niet roken
– Drink geen alcohol
– Wees voorzichtig met het gebruik van medicijnen

Daarnaast moet je proberen dat je BMI tussen de 20 en 25 blijft. Overgewicht kan de kans op een gezonde zwangerschap verkleinen. Als je wil afvallen, doe je dit het beste vóór de zwangerschap.

Tip 3: Probeer goed in je vel te zitten
Naast goede voeding is het belangrijk dat je goed in je vel zit. Een stabiele relatie en een niet te stressvol bestaan vergroten de kans op gezond zwanger worden.

Tip 4: Sport, maar overdrijf niet
Lichaamsbeweging is goed voor je en heeft verschillende positieve effecten. Het is goed voor je gezondheid en vergroot zo je kans om zwanger te worden. Overmatig sporten kan echter je vruchtbaarheid aantasten. Overdrijf het dus niet.

Tip 5: Bereid je voor op de komst van een baby
Niet iedere woning is even handig met een baby. Ook niet iedere baan valt makkelijk te combineren met een baby. Weet jij welke kosten er zijn als je een kind hebt? Een goede voorbereiding op je zwangerschap zorgt voor een prettige start voor je kindje en jou.

Tip 6: Hou je vruchtbare dagen in de gaten
Iedere cyclus heb je een aantal vruchtbare dagen. Deze dagen liggen vlak voor en tijdens de dag van je eisprong. Met een ovulatietest kan je erachter komen wanneer de eisprong zich aandient. Je kan deze informatie gebruiken om, bij een regelmatige cyclus, vanaf drie dagen voor je eisprong gemeenschap te hebben.

Tip 7: Geef het niet snel op
De meeste stellen worden niet zwanger binnen de eerste drie maanden. Zelfs na een jaar is het een op de tien gezonde, jonge stellen niet gelukt. Geef niet (te) snel op.

Tip 8: Verhoog de kwaliteit van je partner zijn zaad
Het kan goed voorkomen dat de man wel vruchtbaar is, maar de kwaliteit van zijn sperma niet optimaal is.

Tip 9: Verhoog de kans op een succesvolle eisprong
Voor een bevruchting is het nodig dat er een eisprong plaatsvindt. Hiervoor is het belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt.

Tip 10: Als het na een jaar nog niet is gelukt, neem dan contact op met je huisarts
Het is mogelijk dat jij of je partner onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar is. Als het na een jaar nog niet gelukt is om zwanger te worden, is het daarom verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.